top of page

Anette Sundell-Liljedahl

Anette Sundell-Liljedahl, danspedagog, dansare, har sedan många år arbetat med dans och dansskapande i olika former. Anette har en lärarutbildning i botten och har genomgått Kulturamas danslinje, samt pedagogutbildning vid Danshögskolan i Stockholm. Anette har även studerat dansimprovisation utifrån Labantekniken.

Hon är utbildad Pilatesinstruktör vid Pilates Scandinavia, Stockholm.

Anette är förtrogen med såväl modern som klassisk dansteknik. Improvisation är ett viktigt inslag i hennes arbete både som pedagog och dansare, där också hennes bakgrund som elitgymnast har haft betydelse för bredden i dansen. Hon turnerade ett år med den internationellt kända sång, dans och musik gruppen ”Up With People” 1981. År 1983 gjordes en dansvideo för TV med Anette som solist; ”Lovsång med kropp och själ”. Mellan 1987-91 var hon engagerad i dans/lyrik/musik gruppen ”Ghasell” som solodansare. Från 1991-93 turnerade Anette i det internationella dans/mim kompaniet ”Eternia Dansteater” både i Väst- och Östeuropa.

Anette har gästdansat i Israel 1995, 1996 och 1998 i samband med internationella festivaler, jobbat med dansteater för barn, turnerat i Japan, år 2000, som danssolist till sångerskan LenaMaria. År 2002 fick Anette en inbjudan att dansa i Kunming i Kina i samband med invigningen av ett Skandinaviskt kulturcenter, samt undervisa på konsthögskolan Yunnan Art Institute´s dansar-, pedagog-, och koreografutbildning.

Anette samarbetar också i olika musikaliska konstellationer som danssolist, ofta tillsammans med sångaren och musikern Per-Erik Hallin.

Anette har undervisat på Kulturama, Lasse Khülers dansskola, Solna kulturskola i Stockholm. Studiefrämjandets danslinje i Örebro, Liz Balettskola i Västerås, samt varit ansvarig för dansprofilen på Betels folkhögskola i Bromma från 1997-2003. Sedan 1998 är Anette en av tre ansvariga lärare för Dansledarutbildningen i Västerås stift.

Anette har utformat en egen träningsmetod som går under benämningen ”Befriande Dans” och som vänder sig till såväl vana som ovana dansare.

Anette är en av pionjärerna när det gäller att återerövra kroppen till kyrkorummet. Med sin långa erfarenhet att dansa i kyrkan och genom föreläsningar om dansens plats som ett självklart uttrycksmedel i kyrkan har Anette fått många att börja intressera sig för detta nya uttryckssätt.

Anette är en ofta anlitad föreläsare med teman som ”Kroppsspråk”, ”Självbild” och ”Identitet”, ”Dans - Balsam för kropp och själ” m.m.

portratt.png

Jag älskar dansen
för den befriar människan
knyter den sorgsna till gemenskap.
 
Jag älskar dansen
som befrämjar sundhet
klarhet i tanken och
   en rörlig själ
 
Dans är förvandlingen av
   rum och tid
för människor som ständigt
   är i fara
att förfalla ensidigt
till tanke, vilja och känsla.
 
Jag älskar dansen
o, människa, lär dig dansa
för annars vet änglarna
   i himlen
inte vad de skall gör med dig.
 
- Augustinus (354-430 e Kr)

bottom of page